Lyme-diagnosztika Szlovákiában – 2. rész

  • 2020 december 28.
  • 946 megtekintés

Mikor elkezd fájni az izom vagy az ízület, mindjárt gyanakodjunk Lyme borreliosisra.

A Lyme borreliosis ugyanolyan gondot okoz a környező országokban is, mint itthon. A téma szlovák szakértőjét, Judita Ďurovská neurológus szakorvost kérdeztük a szlovák helyzetről.

Szlovákiában mi okozza a legnagyobb problémát a felismerésben és a diagnosztikában?

Korábban jelentős gondot okozott a megfelelő diagnosztika hiánya. Nálunk jellemzően az ELISA és a Western Blot diagnosztika érhető el, de ha olyan beteg kerül hozzánk, akinek több hónapja tart a betegsége, akkor ezek már nem mindig járnak eredménnyel a beteg legyengült immunrendszere miatt. Ezért a német kollégákkal kezdtem együttműködni egy limfocita transzformációs teszt nevű diagnosztikai módszer alkalmazásával, ami a borreliosis által aktivált limfocitákat diagnosztizálja.

Milyen tapasztalatai vannak az indirekt és direkt diagnosztikai módszerekkel kapcsolatban?

A legújabb direkt diagnosztikai módszert, a DualDur-t csak a közelmúltban kezdtük el használni, először csak a kutatásban, de később az európai jóváhagyási folyamatban is aktívan közreműködtünk. Nagyon jó eredményeket értünk el, és nagyon örültünk, mi is és a betegeink is, hogy végre a rendelkezésünkre áll egy ilyen pontos diagnosztikai módszer a Lyme borreliosis felismerésében. Ezzel a csapattal a jövőben azon szeretnénk dolgozni, hogy a diagnosztika még pontosabbá váljon.

Tapasztalatai alapján orvosként mikor gyanakodjunk Lyme borreliosisra?

Amikor elkezd fájni az izom vagy az ízület, mindjárt gyanakodjunk Lyme borreliosisra. Nagyon sokan jönnek hozzánk a reumatológiáról, akiknek a reumagyógyszerek semmit sem segítenek. A betegség harmadik stádiuma a neuroborreliosis. Ha a beteg elkezdi keresni a szavakat, vagy elfelejti, hogy miért ment át a másik szobába, illetve elfelejt számolni, akkor gyanakodni kell a Lyme borreliosisra. De akkor is, ha valaki nagyon fáradt, mert a hosszan fennálló bakteriális fertőzés legyengíti az immunrendszert, és ez az elsődleges oka lehet a fáradtságnak.

Mit tudna tanácsolni a kollégáknak? Hogyan közelítsenek a Lyme borreliosishoz?

A betegek visszajelzése a legfontosabb. Én is elsősorban ezért végzem ezt a munkát, és azt javaslom a kollégáknak, ők is ezt állítsák a középpontba. Sajnos a Lyme borreliosisos betegeknek sokan egyszerűen nem mernek segíteni, a kollégák egy jó része ugyanis fél a diagnózis kimondásától. Persze sokat kell még tanulnunk erről a betegségről, ennek a baktériumnak ugyanis különleges tulajdonságai vannak, mintha egy másik élet, egy másik mikrovilág lenne. A tapasztalataimnak köszönhetően órákig tudnék beszélni Önöknek is a baktériumról, de orvos kollégáim számára mindössze annyit tanácsolnék: ha ismeretlen eredetű fájdalomra panaszkodik a beteg, ha látható neurológiai problémái vannak, minden esetben gyanakodjanak a Lyme borreliosisra.

Forrás: weborvos.hu