Lyme borreliosis – A szlovák példa 1.

  • 2020 december 22.
  • 360 megtekintés

Judita Ďurovskával, a Lyme borreliosis pozsonyi szakértőjével beszélgettünk

A Lyme borreliosis ugyanolyan gondot okoz a környező országokban is, mint itthon. A téma szlovák szakértőjét, Judita Ďurovská neurológus szakorvost kérdeztük a szlovák helyzetről.

Hogyan vált neurológusként szakterületévé a Lyme borreliosis?

Személyes történetem úgy kezdődött, hogy megbetegedett a kutyám. Kapott egy háromhetes antibiotikus kúrát, jobban lett, de egy hónap múlva ismét megjelent az összes szimptómája. Ekkor kezdett el érdekelni a probléma, ezért utána olvastam, hogy milyen terápiával gyógyítják az egyes országokban a Lyme borreliosist. Kiderült, hogy a kutatások alapján a borreliosis a sejtekből kimegy az extracelluláris térbe, és ott is marad. A kutyám állapota nem javult, elkezdtem gyógyítani, és egy hosszabb antibiotikumos kúrán mentünk végig. A kutya meggyógyult, én pedig írtam egy hatvan oldalas tanulmányt erről, amit a fiam kitett az internetre. Ezt a Lyme-betegek megtalálták a neten, elolvasták, és hirtelen nagyon sok páciensem lett.

Hány beteg érkezik Önhöz egy évben?

Jelenleg a pozsonyi BCB Klinikánál dolgozom, évente mintegy háromezer beteget kezelünk. Sokat lendített ezen, hogy pár évvel ezelőtt megjelent nálunk a pozsonyi amerikai konzul felesége, aki az amerikai hadsereg hadnagya volt. Eljött, mert megcsípte egy kullancs, és nem tudott járni. Elkezdtünk kezelni, amihez egy amerikai professzor is adott konzíliumot, és másfél év múlva a hadnagy asszony meggyógyult. Az őt követő betegek kezelésénél már volt elég tapasztalatunk. Ennek köszönhető, hogy ma már érkeznek hozzánk Európa legtöbb országából, Angliából, Írországból, Franciaországból, sőt az elmúlt hónapokban Ukrajnából és Magyarországról is.

Hogyan dolgoznak a BCB Klinikán?

Nappali ellátást nyújtunk, infúziós antibiotikum terápiával. A tapasztalatok szerint ugyanis egy hét infúziós terápia olyan hatást ér el, mintha egy hónapig szedné a beteg a tablettás antibiotikumokat. Ezért nagyon sok páciens így szeretné elkezdeni a Lyme borreliosis kezelésére irányuló terápiát. Ha a kullancs csípését követően hamar eljönnek hozzánk, hamar ki tudjuk gyógyítani őket. Ha több hónap, akár egy év telt el a csípéstől számítva, másfél évig is eltart a folyamat. De ha már nem tudnak járni és tolókocsiban érkeznek, a terápia négy-öt évig is elhúzódhat.

Milyen a Szlovákiára jellemző terápia, és ettől miben tér el az Önöké?

Sajnos Szlovákiában rosszul van meghatározva a Lyme borreliosis kezelésére irányuló terápia. Azt mondják, három hét is elég, de ez azt nem veszi figyelembe, hogy a borrelia harminc napra cisztás formába kerülhet, ahová viszont nem tud behatolni az antibiotikum. A baktérium megvárja, míg a páciens befejezi a három hetes antibiotikus kúrát, aztán „kiszabadul” a cisztából. A tünetek visszatérnek, fáj minden, bekerül az agyba a neuroborreliosis, a betegek keresik a szavakat, elfelejtik, hogy mit is akarnak. Volt olyan páciensem, egy 38 éves matematikus, aki elfelejtett számolni. A tapasztalataink azt mutatják, ha a terápia el tud kezdődni közvetlenül a fertőzés után, akkor egy három hónapos nappali kórházi infúziós terápia elegendő.

Forrás: weborvos.hu