Egy kullancs csípése számos fertőzés kialakulását vonhatja maga után.

Ezek közül az egyik legjobban ismert a vírusos agyvelőgyulladás – ez sokkal ritkább, lefolyása nehezen téveszthető el, a súlyos tünetek hamar kialakulnak, és létezik ellene védőoltás. Ha azonnal nem jelentkeznek maradandó, súlyos tünetek, akkor a betegség hatásától a továbbiakban nem kell tartani.

A leggyakoribb kullancsok által közvetített fertőzés a Lyme-kór. Okozója, a Borrelia burgdorferi bizonyítottan képes arra, hogy az immunrendszert befolyásolja, ezáltal az ellene fellépő immunreakciót – a szervezet védekezését – csökkentse, gátolja, vagy módosítsa. Ez megmutatkozik az ún. hosszútávú immunválasz (IgG ellenanyagok) kialakulásának késedelmében vagy teljes gátlásában is. A fertőzés befolyásolhatja például egy más betegségre adott oltóanyag hatásának kialakulását is. Kísérletek igazolták, hogy Lyme borreliosis esetén egy másik betegségre kidolgozott oltóanyaggal nem váltható ki a védettség: magyarul a Lyme borreliosis széleskörűen gátolja a szervezet védekezését. Erre utal a kórokozót károsító ellenanyag kialakulásának késése is, amely egyidejűleg a diagnózist is nehezíti.

Két tényezőt kell figyelembe vennünk a kullancsok által terjesztett betegségekkel kapcsolatban::

  • egyrészt így nemcsak a Lyme-kór, de a kullancsok által terjesztett egyéb bakteriális fertőzések kórokozói is terjedhetnek kullancsok csípésével (Bartonella, Babesia, Anaplasma, Ehrlichia, stb.),
  • másrészt a Lyme-kór által gyengített immunrendszer mellett más, a szervezetben lévő, vagy frissen szerzett fertőzések súlyosabb hatással jelentkezhetnek, esetleg huzamosabb ideig fennmaradhatnak.

A Lyme borreliosis és a kullancs-csípéshez kapcsolható egyéb fertőzések (co-infectio), valamint a szervezet fertőzésekre kialakuló fogékonysága hihetetlenül széles diagnosztikus tablót fest elénk. A függvényükben kialakuló miriád tünet és azok szokatlanul széles spektruma mögött napjainkban ismerünk föl egy új komplex kórképet.

A betegek egy része szenvedhet akár az Autizmus és Asperger-szindróma, akár a Thyreoiditis sec. Hashimoto, SM, ALS, MG, Polymyalgia rheumatica, vagy valamely más autoimmun jelenségtől, esetleg csak sejthető tünetegyüttesként fölismert panaszokban szenvedők közül lesz differenciálható.

Megállapíthatjuk tehát, hogy amellett, hogy a Lyme-kór képes számos más, akár eddig ismeretlen eredetű “betegség”, vagy inkább tünetegyüttes imitálására, okozására, a fertőzés megnyitja a kaput néhány ismert eredetű és okozójú kór előtt is.