Epilepsziával kezelték 17 éven át

  • 2021 április 27.
  • 1026 megtekintés

Gyermekkorukban csak kikapkodták magukból a kullancsot, nem volt ritka arrafelé egy-egy csípés.

Hosszú éveken át epilepsziával kezelték a neurológusok a ma 35 éves Adriennt, holott maguk is elismerték, hogy nem tipikus epilepsziás tünetei vannak. Ő maga is érezte, hogy nincs rendben, sőt, ahogy egyre idősebb lett, meg volt róla győződve, hogy félrekezelik, de legalábbis nem találják, mi okozza az egészségügyi bajait.

Hogyan kapta meg a betegséget?

Fogalmam sincs, nem volt csípésnyom, piros folt rajtam. Gyerekkoromban engem is, mint a többieket megcsípett a kullancs, de ha megtaláltuk, kiszedtük, nem tulajdonítottunk ennek semmiféle jelentőséget.

Milyen tünetei voltak és mikor fordult orvoshoz?

Egyetlen orvos sem gyanakodott Lyme-kórra, ugyanis egy rosszullétem után, ami ugyan nem volt tipikus epilepsziás roham, mégis epilepsziával kezdtek kezelni fiatal lányként. 17 évig folyt a kezelésem, jártam a neurológushoz. Nem keresték tovább a betegségem kiváltó okát. Szintén 17 éve jött tünet a jóindulatú hipofízis adenóma, amit endokrinológus kezel gyógyszerrel, évente pedig MR felvétellel ellenőrzik. Másik tünetem pollenallergia, arra is kaptam allergiagyógyszert és ezzel ez is lezárult. Tünetem volt még, hogy az arcom mindig aknés volt, nemcsak tinikoromban, hanem felnőttként is szinte állandóan, és 4 éve pedig májfoltos, ami semmitől nem javult, csak akkor, amikor az első kúrát elkezdtem, akkor kezdett tisztulni az arcom is.

Hogyan állították fel a diagnózist? Ki diagnosztizálta a Lyme-kórt?

Három éve megduzzadtak a nyaki nyirokcsomóim, és akkor a fül-orr-gégész szakorvos szerológiai vizsgálatot kért nekem. Ebből derült ki, hogy fertőzött vagyok, Lyme-kóros. Kaptam antibiotikumot, ami lelohasztotta a duzzanatot. Elküldtek az egyik kórház Lyme-ambulanciájára, de semmi értelme nem volt, ugyanis ott azt mondták, hogy „magának nincs semmi baja”. Akkor kezdtem utánajárni, mi bajom is lehet, és bújtam az internetet, sorstársakat kerestem. Így kerültem be egy olyan csoportba, amelyet kullancsfertőzésen átesett emberek hoztak létre. Ebben a csoportban ajánlották azt a fővárosi doktornőt, akihez most járok.

Hogyan valósult meg a terápia? Érezte egyszer is, hogy teljesen meggyógyult?

A doktornő (dr. Esztó Klára) nagyon alaposan, részletesen kikérdezett a betegségtörténetemből, alaposan átnézte a betegdokumentációmat. Nem titkolta előttem, mennyire csodálkozik, hogy ilyen fiatalon ennyire sok problémám volt, és senki nem foglalkozott velem igazán. Mielőtt hozzá kerültem, előtte négy évvel volt egy tüdőembóliám is, nagyon rosszul voltam, kórházban kezeltek. Azt mondta a doktornő, hogy nagy eséllyel azt is a Lyme okozta. 2020 márciusa óta járok a doktornőhöz. 34 évesen jutottam el odáig, 17 év kínlódás után, hogy számomra megbízható szakember kezébe kerültem. Az első kúra volt a leghatásosabb, szinte teljesen egészségesnek éreztem magam, de sajnos a második kúra után gyenge voltam, reggelente hányingerem volt, pánikérzés fogott el, rossz volt a közérzetem. Hamarosan megyek vissza hozzá, bízom benne, hogy a harmadik kúra jobb lesz.

Változott valami a munkájában és a magánéletében a betegség előtti időszakhoz képest?

Nem érzem, hogy befolyásolná a magánéletemet, munkámat a betegségem, igaz, hogy minden jel szerint nagyon régóta együtt élek ezzel a kórral.

Mit tanácsol sorstársainak?

Aki folyamatosan rosszul érzi magát, és az orvosa nem megy semmire, az kérjen szerológiai laborvizsgálatot. És mindenképpen kitartást, hogy megtalálja azt az orvost, aki segíteni tud neki, és megtanulja, miként tud jobb életminőségben együtt élni a betegségével.

Forrás: weborvos.hu