35 év után is oda kell figyelni

  • 2021 február 22.
  • 722 megtekintés

Ilona combján 1981-ben jelent meg egy piros folt, melynek következményeivel ma is küzd.

1981-ben jelent meg a jobb combomon egy piros folt. Nem emlékszem, hogy mikor történt a csípés, csak arra emlékszem, hogy a folt már Magyarországon, egy külföldi út után jelentkezett. Elmentem a bőrgyógyászatra, kaptam egy krémet, a folt lassan elhalványodott, annyira, hogy teljesen elmúlt, de később észrevettem, hogy az alsó lábszáramon és a combom tövénél megjelent egy rózsaszínes határvonal. Ez addig-addig nőtt, míg végül a bokámnál teljesen eltűnt. Két évvel később, 1983-ban egy furcsa bőrbetegség jelentkezett nálam, ami jelentős elváltozással és nagy érzékenységgel járt. Fémallergiát diagnosztizáltak nálam, ezért az összes fém fogtömésemet ki kellett cserélni. De volt más bajom is: 1984-ben, amikor újra külföldre, a Közel-Keletre kerültem, összeszedtem egy ritka fertőzést, aztán 1989-ben irritábilis vastagbél gyulladásom lett, az elmúlt években pedig vándorló ízületi fájdalmaktól szenvedek. 2010-től rendszeresen jártunk a Tiszára, nem bírtam elviselni a napsütést, fényérzékenységem alakult ki.

Hogyan állították fel a Lyme borreliosis gyanút?

Néhány évvel ezelőtt elküldtek egy Lyme-kór specialistához, aki meghallgatta a történetemet, vért vettek, amelyből azt a következtetést vonták le, hogy sem korábban nem volt, és ma sincs Lyme-fertőzésem. Én pedig azt mondom, hogy a legutóbbi év tapasztalatai és problémái, a folyamatos fejfájás pont az ellenkezőjét mutatják. Aktív éveimben laboránsként dolgoztam, ezért mindig a laboreredményeket veszem alapul. A vérvizsgálatot követően laboreredményeimben enyhén pozitív volt a borrelia, és a kontroll vizsgálatnál ugyanazt az értéket kaptuk. Az évtizedes tüneteim azt mutatják, hogy ha sok betegséges van az embernek, érdemes utánaolvasni, szakemberrel egyeztetni, és a Lyme borreliosisra is gyanakodni.

Mit tanácsol a sorstársaknak?

Vegyük komolyan a tüneteket – figyeljünk arra, hogy milyen jeleket mutat a testünk. Amire figyelni kell: az a folt. Nem szabad elhinni azt, hogy elég kenegetni, hanem komolyan kell venni. Főként akkor, ha egy csípéshez köthető! Vegyük a fáradságot és készíttessünk egy komoly immunológiai labort. Nálam 2016-ban csinálták meg az első ilyen immunológiai laborvizsgálatot. De az a folt 35 évvel korábban, 1981-ben jelent meg.

Forrás: weborvos.hu