Amerikai kérdések és válaszok a Lyme borreliosis kapcsán

  • 2021 március 18.
  • 733 megtekintés

Évente félmillió amerikait betegít meg a Lyme borreliosis a kórházak jelentette adatok szerint.

Az Amerikai Járványügyi Központ (CDC) januári tájékoztatójában több, a Lyme borreliosis-szal kapcsolatos kérdést is megválaszolt.

Hány ember kap Lyme-kórt?

Nem lehet pontosan tudni, hány ember kap Lyme-kórt. A közelmúltban közzétett, amerikai biztosítási nyilvántartásokon alapuló becslés szerint évente körülbelül 476 000 amerikait diagnosztizálnak és kezelnek Lyme-kór miatt. Ez a szám valószínűleg a tényleges fertőzések felső becslése, mivel a betegeket néha  a tünetek alapján levontkövetkeztetés alapján is kezelhetik az orvosi gyakorlatban. Ettől függetlenül ez a szám nagy terhet ró az egészségügyi ellátórendszerre, és fontossá teszi a hatékonyabb megelőzést.

A CDC korábban úgy becsülte, hogy évente ~ 300 000 ember kap Lyme-kórt. Miért különbözik ez az új szám?

Mindkét becslés részben a biztosítási térítési adatokon alapul, a 476 000 becslés azonban a 2010-2018-as évekre vonatkozó legfrissebb információkat használja. Ezenkívül van néhány különbség a két becslés kidolgozásához használt részletes módszertanban. Fontos hangsúlyozni, hogy 476 000 a Lyme-kór miatt kezelt emberek becsült száma, és valószínűleg néhány olyan beteg is benne van, akik nem voltak fertőzöttek.

A CDC azt is megállapítja, hogy évente körülbelül 35 000 Lyme-kórról számolnak be. Miért különbözik ennyire ez a szám?

Az állami és a helyi egészségügyi szolgáltatók minden évben jelentik a Lyme-kór eseteket az Országosan Bejelentendő Betegségek Felügyeleti Rendszerén (NNDSS) keresztül. Ez a rendszer létfontosságú, részletes információkat nyújt a Lyme-kór földrajzi, szezonális és demográfiai jellemzőinek nyomon követéséhez az Egyesült Államokban. Mivel azonban ez egy passzív rendszer, amely az időszűkében szenvedő egészségügyi szolgáltatókra támaszkodik, nem teljes mértékben megbízható.Milyen gyakran tervezi a CDC megbecsülni, hogy hány ember kap Lyme-kórt?Amint további megalapozott és összehasonlítható adatforrások válnak elérhetővé, a CDC felhasználja őket annak megértésére, hogy a Lyme-kór hogyan hat az amerikai népességre. (Folytatjuk)

Forrás: weborvos.hu