Your browser (Internet Explorer 6) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.
X

0 hozzászólás

A Lyme-ról laikusoknak

Kérdések és Válaszok

Mi  a  Lyme  borreliosis?

A Lyme borreliosis –vagy Lyme-kór, illetve még kevésbé szakszerűen kullancs-kór– baktériumok által okozott betegség, amelyet a Borrelia burgdorferi nevű baktériummal fertőzött kullancsok terjesztenek.

Mi a  Borrelia  burgdorferi?

A Lyme borreliosis kórokozója. Jellegzetes alakja fénymikroszkóppal is jól fölismerhető. Teflon-parazitának is emlegetik, mert felszínét különleges anyag burkolja, ezért ahhoz alig kapcsolódhat a szervezetet védő ellenanyag. Kezelés nélkül évekig évtizedekig megbújhat a szervezetben. Ez rendkívüli alkalmazkodása és kiváló védekező képessége mellett vegetatív alakjainak, az ún. gemmáknak is köszönhető.

Hogyan alakul ki a Lyme  borreliosis?

A Lyme borreliosist a kullancsokból, a kullancs-csípéskor keletkező nyílt bőrsebbe kerülő baktériumok okozzák. A kórokozók a kullancsok középbelé-ben hónapokig, évekig is vegetálhatnak. A kullancs-csípés fájdalmatlan, ezért a vérszívás napokig tarthat és az így fertőződött vér visszajuthat a sebbe, közvetlenül a kiserekbe. Betegség emberről emberre nem terjed, beteg állatról emberre kullancsok közvetítésével jut át.

Csak kullancsok terjesztik-e?

Gyakorlatilag igen. Kivételesen más vérszívók is terjeszthetik.

Milyen gyakori a Lyme borreliosis?

A Lyme borreliosis az egész világon mindenütt, és hazánk egész területén is a leggyakoribb zoonózis: állatról emberre terjedő betegség. Számításaink szerint nálunk néhány százezer, akár egymillió ember is szenvedhet a Lyme borreliosistól.

Állatok megbetegednek-e Lyme  borreliosisban ?

Igen. A Lyme borreliosis kórokozója elvileg minden élőlényt megbetegíthet. Állatokat is. A betegség előfordulása azonban állatokon ritkább, lefolyása enyhébb és a kezelésre gyorsabban gyógyul. Ez részben a természetes életkörülményeiknek, kifejezettebb ellenállásuknak, de főleg az embernél jóval magasabb testhőmérsékletüknek (39–41 oC) köszönhető. A Borrelia burgdorferi ugyanis 30 oC-on szaporodik a legjobban, efölött már károsodik, és a szervezet könnyebben pusztítja el.

Hogy védjük kedvenceinket?

Fokozott gondozással, átvizsgálással és szakszerű kullancs-kivétellel. Koratavasztól havonta végzett vegyszeres kullancs és élősdi mentesítéssel. A kullancs –abolhával ellentétben– napokig a csípés helyén marad, ezért a bolhaöv nem véd ellenük. Tartósan hatásos viszont a kullancs-pusztító shampon, olaj illetve spray, amelyek egy hónapig, teljes biztonságot nyújtanak.

Mindenki megbetegszik-e, akit a kullancs megcsípett?

Nem valószínű. Ezer kullancsból csak egyetlen fertőzött vírussal, de ezerből legalább száz (!) baktériummal. Vagyis csak minden ezredik csípés okozhat vírusos, de minden tizedik(!) bakteriális fertőzést.
Nem, mert jó egészségi állapotban ritkább a megbetegedés, de a testi-lelki-szellemi megterhelés a betegség kialakulásának kockázatát növeli.

Oltást kaptam! Védve vagyok!

De nem a kullancsok ellen! A kullancsok ugyanis minden élőlényt megtámadnak. A védőoltás pedig nem ellenük, hanem a bennük élő, szaporodó vírus ellen óv. A fertőzött kullancsok néhány óra (4–8) után, ritkán azonnal befertőzik a csípés nyílt sebét. Oltás csak a vírusok ellen, a vírusos agyvelőgyulladástól véd. A Lyme borreliosis kórokozóját, a baktériumot, antibiotikummal pusztíthatjuk el. A kullancsok más betegséget is terjesztenek, de azok is gyógyíthatók.

Van-e védőoltás a Lyme borreliosis ellen?

Jelenleg még nincs, de hatalmas erőkkel dolgoznak rajta. A kórokozó szokatlan változékonysága és egyes fehérjéinek az emberi szövetekkel való hasonlósága miatt az oltóanyaghoz a baktérium olyan részét kell megtalálni, amely a betegség során nem változik, és az emberi szövetektől eltérő szerkezetű. Ez ártalmatlan lesz, és hatékony védettséget ad. A korábbi, egyetlen altörzs ellen kidolgozott vakcinát már nem forgalmazzák.

Mi a Lyme borreliosis megelőzésének receptje?

Reggel/Délben egy tabletta Polybé (folyamatosan, vagy 2-3 nappal kirándulás előtt kezd-ve) kullancs-riasztó szerek és megfelelő ruházat. Telkünk, kertünk évi kétszeri permetezése (pl. Actellic-B ), lombok összegyűjtése.
Délben/Este kullancs-vizit a testen, a ruházaton, a hátizsákon, de minden-féle(!) erdei zsákmányunkon és a kutyánkon is.
A kullancs csipeszes eltávolítása, a seb ellátása, megfigyelése 4–6 hétig.
Legjobb elkerülni az évszakonként változó a kullancs-veszélyes helyeket.

Melyik a legjobb módszer a kullancs eltávolítására?

Az, amellyel nem nyomhatjuk meg a kullancs lágy potrohát, nem préselhetünk fertőzött tartalmat a nyílt sebbe, nem károsítjuk a kullancsot, így elkerülhetjük a fertőzött anyag szervezetbe jutá-sát és a kullancsot veszélytelenül “kipörgethetjük” a sebből, és élve eltávolíthatjuk! Az eltávolított kullancsot cellux közé zárva  postán küldjük Géndiagnosztikai Orvosi Centrumba vizsgálatra (1125 Budapest, Istenhegyi út 31/B) hogy fertőzöttségét megállapítsák.
Csak utólag fertőtlenítsük a sebet! A fertőtlenítők izgatják a kullancsot és a kórokozók sebbe ürítését váltják ki.
Gondoljunk a csipesz tisztaságára, illetve fertőtlenítésére is.

Miért kell a kullancs-csípés helyét figyelni? És meddig?

Azért mert, így tudjuk biztosan fölismerni a Lyme borreliosis legkoraibb jelét, a jellegzetes, a szervezet helyi védekezését is jelző bőrgyulladást, a Lyme-foltot.
Legalább egy hónapig, de jobb hat hétig időről-időre ellenőrizni a csípés test-rajzi helyét, mert a szervezeti reakció ennyit is késhet. Jegyezzük föl az idő-közben esetleg alkalmazott antibiotikumok nevét és adagját, akkor is ha más betegségre, például torokgyulladásra írták fel.

Miről ismerjük föl a korai és kórjelző bőrgyulladást, a Lyme-foltot/kokárdát?

Kokárdaszerűen gyűrűs: gyulladt, épnek látszó és gyógyuló bőrterületek váltakoz-nak. Leggyakrabban egyetlen, alig lobos külső gyűrű veszi körbe a gyógyuló köz-ponti gyulladásos területet, kettőjüket halovány bőrsáv választja el. Lehet egyöntetű-en is lobos, duzzadt vöröses is a kullancs-csípés utáni bőrgyulladás
A Lyme-folt napról-napra terjed. – A létrejött fertőzés ellenére a Lyme-folt kialakulása el is maradhat.

Hány évig lappanghat ez a betegség?

A  Lyme borreliosis hónapok, de évek, sőt  évtizedek(!) múltán is megbetegítheti bármely szervünket. A kórokozó ugyanis a keringéssel bárhova eljuthat, és alkal-mas körülmények között, ha ellenállásunk csökken, idült jellegű gyulladást vált ki. Spontán gyógyulása  nincs bizonyítva, de gyógyszerrel hatékonyan gyógyítható.

Milyen késői tüneteket okoz a Lyme borreliosis?

Gyakran okoz idült bőrgyulladást (sorvadásos bőrpusztulást vagy bőrhegesedést), de az idegrendszert (ideggyulladás, elsősorban agyidegeken, agyhártya-, agyvelőgyulladás), az ízületi- és az izomrendszert (főleg a nagyízületeket, de a kisízületeket is) és a szívet (szívburokgyulladás, ritmuszavar) is károsítja. Valójában bármely szervünket károsíthatja, hiszen az egész szervezet betegsége. Ezért a Lyme-folt gyógyulása nem jelenti a Lyme borreliosis gyógyulását!

Milyen segítséget nyújt a laboratóriumi vizsgálat?

Kimutatja a kórokozó baktériumot, a fertőzés fennállását jelentő szervezeti ellenanyagokat, tájékoztat az antibiotikum-érzékenységről, az immunkomplexek (baktériummal kapcsolódott ellenanyagok) kimutatásával bizonyítja a beteg-ség aktivitását, a kezelés szükségességét.

Negatív leletek ellenére fennállhat-e Lyme borreliosis ?

Igen. – Tartósan fennálló panaszok, tünetek esetén ismételt és kiterjesztett vizsgálatokkal kell megkísérelni a betegség fennállásának igazolását, illetve ismételten kell tudakozódni a megbetegedés körülményeiről, az észlelt tüne-tekről, az esetleg más betegség miatt alkalmazott antibiotikumokról és az esetleg más betegség miatt alkalmazott antibiotikumok okozta változásokról.

Gyógyítható-e a Lyme borreliosis ?

Igen! Tökéletesen! A kórokozó Borrelia burgdorferi számos gyógyszerre érzékeny, sokféle, Magyarországon is forgalmazott antibiotikummal elpusztít-ható. Egyes altörzseit meghatározzuk és azok eltérő érzékenységét figyelem-be vesszük a kezelési terv kialakításánál. A teljes gyógyulás függ a betegség minél koraibb felismerésétől, a hatékony és elegendő mennyiségű és a megfelelő ideig tartó antibiotikus kezelés alkalmazásától, az időben történt esetleges ismétléstől.

Miért kell nagy mennyiségű/többféle gyógyszert szedni?

A Lyme borreliosis kórokozója hihetetlen alkalmazkodóképességű, még az antibioti-kumokhoz is képes hozzászokni, különösen kis dózissal végzett kezeléskor. A kórokozó károsításához először a szerkezeti és anyagcsere változásait irányító anyagát kell megbénítani. Ekkor a második antibiotikum “játszva” elbánik az ártalmatlanná tett kórokozóval.

Mivel támogassuk a gyógyszerek hatását?

Pótoljuk a vitaminokat és a nyomelemeket, fogyasszunk sok folyadékot.
A gyógyszerszedés alatt ne járjunk közösségbe, nehogy felülfertőzést kapjunk.
Fokozottan ügyeljünk a személyi hygiénénkre! Rendezzük gondjainkat: fontos annak tudatosítása, hogy a Lyme borreliosis felismerésével a gyógyulás lehetőségét kaptuk sokszor előttünk is rejtett “bajainktól”, és nem a szenvedését. Pihenjünk! Bizakodjunk!

Mire ügyeljünk a gyógykezelés után?

A kezelés után hagyjunk másfél-két hetet a szervezetnek, hogy regenerálód-hasson. A teljes gyógyhatás kifejlődéséhez 3–6 hónap kell. A hosszú gyógy-kezelés és a bőséges vitamin-, nyomelem-adagolás kedvező lehetőséget ad a szervezet teljes áthangolásához. A bioaktív bélflóra kialakításához: bőségesen fogyasszuk az élőbaktériumos (probiotikus) natur joghurtot!
Ne ijedjünk meg, ha a kezelés után is átmeneti rosszabbodást  észlelünk. Ez a kombinált kezelés befejezte utáni 2–3 héten belül fordulhat elő: a még ekkor is pusztuló baktériumok okozzák.

Házasságra léphetek-e?  –  Vállalhatok-e még gyermeket?

Igen. A betegség családon belüli esetleges halmozódásának oka ugyanis az, hogy azonos területen élnek, mert a betegség emberről emberre nem terjed. Egyetlen kivétel, hogy az anya méhében hordott magzat megfertőződhet.. Ezért terhesség alatt különösen fontos a mielőbbi kezelés. A megelőzés céljából végzett kezelésről a kezelőorvos dönt.
A Lyme borreliosis a terhesség megszakítására semmi okot sem ad!
Házasság előtt viszont javallható a szűrővizsgálat.

Powered by Wordpress